om oss

alerte

Alerte arbetar hållbart för trygghet och välbefinnande i samhället. Vi skapar tjänster som är viktiga och ger österbottningarna glädje och trivsel. 

En proaktiv och alert föregångare – ditt första val 

Hur Alerte fick sitt namn

Alertes namn är taget från Peter Malms fregatt Alerte. På hösten år 1831 sjösatte Peter Malm sin ståtliga fregatt Alerte som överträffade alla de äldre fartygen i storlek. C. A. Humble, Peter Malms mest erfarna och skickliga skeppare,  var den första att föra befäl på Alerte. Fem år senare bytte Humble fartyg med Peter Gustav Böckelman, som också var en skicklig skeppare men även hade andra värdefulla talanger såsom företagsamhet och språkkunnighet. Namnförslaget Alerte kom från Jakobstads museum. Vi på Alerte är stolta att bära samma namn som denna enastående fregatt. 

                                                                                             Källa: Oscar Nikula, Malmska Handelshuset i Jakobstad, 1948

Fregatten Alerte

ALERTES LOGO

Alerte-logotypen har skapats med tanke om att förmedla en känsla av seriositet, service och gemenskap.

Jag ville inte göra det för pampigt, inte för skrikigt, inte för modernt, utan lagom återhållsamt, trovärdigt och elegant. Och tidlöst.

Namnet ”Alerte” ger en vacker, smäcker och lättläst ordbild med det valda typsnittet. Det andas tidlös kvalitet och ger ett seriöst intryck. 

Figuren, som formats till ett gement a, symboliserar också bredden av verksamheten. De böjda, gröna och blå linjerna, ramar in det omfattande verksamhetsområdet.

Den röda pricken symboliserar stadens centrum och puls.


                                                                                                                                                                            - Bengt Björk, designer